Veel gebruikers van magazijnstellingen realiseren zich niet dat, ook al zien ze er ongeveer hetzelfde uit, stellingstaanders door vorm en materiaaldikte andere belastingen kunnen opvangen.
In deze blog wat voorbeelden hoe diverse fabrikanten extra draagvermogen creëren in hun staanders. In een volgend blog zal ik ook nog ingaan op de schoorpatronen in de frames want ook daar zitten verschillen in die het draagvermogen van een stelling kunnen beïnvloeden.
Ik vergelijk hieronder 3 x 2 staanders van een merk waarbij, voor de vergelijking van de draagvermogens, bij de verschillende stijlen de gelijke inhaakhoogtes worden genomen. Inhaakhoogte noemen we afstand van vloer tot bovenzijde eerste ligger, deze inhaakhoogte bepaalt, grof gezegd, het draagvermogen van een frame. Hoe hoger een eerste ligger hangt hoe groter de kniklengte hoe minder het draagvermogen. Bij de behandeling van draagvermogenborden en hoe deze te lezen en te controleren kom ik nogmaals op deze begrippen terug.
Op de afbeeldingen hiernaast zie je aan de voorzijde van de stijl geen verschillen maar aan de achterzijde is duidelijk te zien dat er een extra "vleugel" aanwezig is.
Op het tabelletje hiernaast is,
bij gelijke inhaakhoogtes, te zien dat de stijl met het stukje extra staal meer draagvermogen heeft als een stijl zonder dat extra stukje materiaal.
Bij bovenstaand merk wordt extra draagvermogen gecreëerd door een stijlaanpassing, zo zijn er ook fabrikanten, zie hieronder, die dit doen door verschillende materiaaldiktes te gebruiken.
Een derde wijze om meer draagvermogen te creëren in een staander, die er vanaf de voorzijde gelijk uit ziet, is door de diepte van de stijl groter te maken.
Deze fabrikant wijzigt niet alleen de diepte van een stijl maar bij 2 types ook de dikte van het materiaal.
Ook hier ze je weer het draagvermogen van een frame oplopen bij een gelijkblijvende eerste inhaakhoogte.
Moraal van het verhaal:
"Let, vooral bij de aanschaf van tweedehands stellingmateriaal en bij aanschaf van vervangingsonderdelen, op alle aspecten (breedte, diepte en dikte) van de stijlen.
Vriendelijke groet,
Frans Hardus
Geen opmerkingen:
Een reactie posten