“hoe vergroot ik de veiligheid in een magazijn”.

Alle onderwerpen die ik hierbij kan bedenken zullen in de loop der tijd de revue passeren. In dit blog geen opgeheven vingertjes, geen opsomming van alle regels, geen droge serie wetsartikelen maar vooral praktische zaken, zaken van alledag.

Ik houd me vanzelfsprekend aanbevolen voor suggesties over onderwerpen, voor vragen en voor op- en aanmerkingen. De wijsheid heb ik zeker niet in pacht al loop ik toch alweer een jaartje of 30 tussen de magazijnstellingen.

zondag 27 oktober 2013

Schoring in een (pallet)stelling frame

Schoring (horizontalen en/of diagonalen, zie blog 1 voor wat dit zijn) in een palletstellingframe is van groot belang voor de sterkte van de frameconstructie en dus ook voor het draagvermogen van een frame. Wat we ons vaak niet realiseren dat is dat verschillende schoring indelingen in de hoogte in een palletstellingframe ook invloed hebben op het draagvermogen.
Je mag er dus niet van uit gaan dat als de stijlen van het stellingmateriaal identiek zijn, maar de indeling van de schoren verschillend, alle frames een gelijk draagvermogen hebben.
Wat ook nog invloed kan hebben op het draagvermogen van een frame is het type schoringmateriaal, soms worden schoren met een andere vorm gebruikt (geen C-profiel meer maar bijvoorbeeld een U-profiel), soms wordt er een andere dikte materiaal gebruikt. Genoeg zaken om op te letten, zeker bij aanschaf van tweedehands materiaal en/of nabestellingen voor bijvoorbeeld het uitvoeren van reparaties.

Enkele afbeeldingen van verschillende schoring indelingen van één merk met gebruik van één type stijl om een en ander te verduidelijken:

Schoorpatroon magazijnstelling type x

Dit is een standaard geschoord frame (type X), normaal zou je in de belastingtabellen van dit merk de draagvermogengegevens gemakkelijk moeten kunnen vinden. In dit schoorpatroon zijn alleen aan boven - en onderzijde  horizontalen geplaatst.

Schoorpatroon magazijnstelling type y

Dit is een frame (type Y) met een aangepast schoorpatroon met daarin ook op alle hoogtes een horizontaal, je ziet dat de maatvoering van 600 mm wel blijft bestaan maar dat de wijze van schoring is veranderd. Hier is wel hetzelfde type schoring gebruikt als bij het standaard frame.

Schoorpatroon magazijnstelling type Z

Dit is ook een frame (type Z) met een aangepast schoorpatroon waarbij naast de hoogte indeling en het plaatsen van horizontalen ook het type schoring wordt aangepast. De in dit frame gebruikte schoren kunnen niet meer op hetzelfde knooppunt worden vastgebout. Waarschijnlijk wordt hier dus een U-profiel gebruikt en in de eerdere type frames een C-profiel.

Niet alle merken stellingen kennen dit soort schooraanpassingen, het blijft wel belangrijk om vooral bij de aanschaf van tweedehands stellingen even stil te staan bij eventueel geconstateerde verschillende schoorpatronen.

De verschillen in draagvermogens:

Inhaakhoogte*     draagvermogen   
Frame type „X“
tot 2000 mm       5500 kg                
tot 1750 mm       7000 kg                
tot 1500 mm       7500 kg     
            
Frame type „Y“
tot 2000 mm       6000 kg                
tot 1750 mm       6200 kg                
tot 1500 mm       8000 kg
 
Frame type „Z“
tot 2000 mm       7000 kg                
tot 1750 mm       7800 kg                
tot 1500 mm       8600 kg

*inhaakhoogte = hoogte bovenzijde ligger tot de vloer

Zoals je kunt zien heeft een aangepast schoorpatroon bij een gelijk type gebruikte stijlen een duidelijke invloed. Let op dat draagvermogens uit tabellen altijd zijn gebaseerd op een minimaal aantal secties (vakken) met een minimaal aantal liggers in de hoogte. Het zijn dus alleen richtwaardes, voor de reële waardes, van de in het eigen magazijn aanwezige stellingen, moet je dus bijna altijd terug naar de leverancier en/of de producent.

Met zoveel variabelen, in de samenstellling van magazijnstellingen, die optisch ongeveer gelijk zijn, is het berekenen van draagvermogens van de stellingen om de juiste belastingborden op de stellingen aan te kunnen brengen geen simpele opdracht.

Blijf een gewaarschuwd mens

Vriendelijke groet,

Frans Hardus

Geen opmerkingen:

Een reactie posten