Zoveel merken magazijnstellingen zoveel soorten borgpennen en wat het ergste is, is dat je voor ieder merk de "merk eigen" borgpennen "moet" gebruiken om de stellingen zo veilig mogelijk te houden.
Ik kan de belangrijke zaken over borgpennen het best bespreken aan de hand van de (zeer) vele foto's die ik in de loop der jaren heb gemaakt over dit onderwerp.
Aandachtspunt 1: zorg er in ieder geval altijd voor dat je liggers borgt
zie foto hieronder, rechter ligger, linker connector
Aandachtspunt 2: zorg er altijd voor dat je liggers borgt met "merk eigen" borgpennen. Alleen deze borgpennen kunnen er voor zorgen dat de berekende en geteste 5Kn opwaartse kracht van de ligger kan worden opgevangen. (zie norm tekst onder volgende foto)
Zie foto hierboven, linker connector. Staander en liggers zijn van merk A en borgclips van het merk B. Werking zal verre van optimaal zijn, eventuele garantie is vervallen en aanspraak doen na een mogelijk ongeval op de productaansprakelijkheid van de producent is niet meer mogelijk.
Zie foto hierboven, staander en liggers zijn van merk A en borgclips van het merk B. Werking zal verre van optimaal zijn, garantie vervallen.
de tekst uit de huidige norm:
NEN-EN 15512:
NEN-EN 15512:
6.4.2 Accidental
vertical actions
Rack components directly above a unit load shall be able to
absorb the following accidental vertical force Apv. In general, this force
shall be applied at the end of a beam in order to verify that the connector
does not disengage.
Upward placement loads are accidental variable actions and
shall be considered with a load factor
γA according to 7.4.
a) if goods are placed with manually operated mechanical
equipment (e.g. fork lift trucks)
Apv = 5,0 kN
Aandachtspunt 3: zorg er voor dat je de borgpen altijd in het juiste gat aanbrengt want alleen dan heeft de ligger borging effect.
Zie foto hier onder, de borgpen in dit gat aangebracht heeft geen enkel nut. Er wordt niet voorkomen dat de ligger opgetild kan worden.
Op de foto hierboven zie je dat een op de juiste wijze aangebrachte borgpen zijn nut heeft bewezen bij opwaartse krachten. De stijl is weliswaar beschadigd maar er is geen ravage ontstaan. De heftruckchauffeur heeft waarschijnlijk op tijd opgemerkt dat het heffen met wat meer weerstand gepaard ging als normaal.
Voel je bij het heffen van een pallet wat meer weerstand dan "normaal" ga dan eerst even kijken wat er in de weg zit voordat je "vliegende" pallets gaat produceren.
Aandachtspunt 4: controleer regelmatig of er liggers geheel of gedeeltelijk uit de perforatie zijn getild. Wat overigens "levens"gevaarlijk is is om liggers/connectors die uit de perforatie zijn getild weer gewoon in te haken en te doen alsof er niets aan de hand is. Bij het minste tikje zal de ligger alsnog volledig "uit de stelling breken".
Deze ligger is volledig uit de perforatie getild en heeft géén draagvermogen meer. Mazzel dat er niets is gevallen
Aandachtspunt 5: controleer regelmatig of er liggers geheel of gedeeltelijk uit de perforatie zijn geduwd. Wat "levens"gevaarlijk is is om liggers/connectors die uit de perforatie zijn geduwd weer gewoon in te haken en te doen alsof er niets aan de hand is. Bij het minste tikje zal de ligger alsnog volledig "uit de stelling breken".
Hierboven is duidelijk te zien dat er met meer kracht tegen de ligger aangeduwd (horizontale kracht) is dan de lippen van de connector aan konden. De borgpen geeft in horizontale richting minder weerstand dan in de verticale, opwaartse, richting. Door de mast wat voorover te hebben wordt in veel magazijnen de achterste ligger uit de perforatie geduwd. Hierbij is er nog een geluk bij een ongeluk dat een vallende pallet dan meestal naar achteren valt en niet naar voren. Het blijft gevaarlijk.
Op de foto's hieronder is te zien wat voor ravage het kan geven als er ergens een ligger uit de perforatie wordt geduwd.
Op onderstaande foto's is goed te zien hoe het er aan de achterzijde van de voorste stijl uitziet als een uit de stelling "getrokken" ligger opnieuw wordt ingehaakt ..................?? Verstandig ?????
Aandachtspunt 6: controleer regelmatig of alle liggers met alle lippen van de connectors in de perforatie zijn geplaatst. Soms past iets niet helemaal en dan wordt de ligger, met niet alle lippen in de perforatie, met "grof geweld" in de perforatie geslagen. Draagvermogen van een paar liggers is dan onbekend en gebruik van de liggers gevaarlijk.
Van de connector is de bovenste lip niet ingehaakt. Op de bovenste foto is de voorzijde van de staander en op onderste foto de achterzijde te zien.
Tevens is de ligger niet geborgd.
Aandachtspunt 7: controleer regelmatig of alle lippen van de connectors nog aanwezig zijn. In de foto hieronder zie je dat er een lip is afgebroken waarschijnlijk is dat het resultaat van lippen proberen terug te slaan nadat de ligger er een keer uitgeduwd of uitgetrokken is.
Op zich is met de borging d.m.v. een bout/moer verbinding niets mis behalve dat je niet weet welke opwaartse krachten deze verbindingen op kunnen vangen en of dat niet betekend dat bij het per ongeluk optillen van liggers niet de ligger met enkele pallets naar beneden valt maar een hele stelling uit de vloer wordt getrokken. De fabrikant/leverancier zal maar in een heel beperkt aantal gevallen de verantwoording voor deze wijze van borgen nemen.
Deze methode heeft niet de voorkeur omdat er een losse bout in de uitsparing boven de connector wordt gestoken.
Hier is een deugdelijke bout/moer verbinding aangebracht, de bout is voldoende dik om optillen van de ligger te voorkomen. Blijft natuurlijk het probleem met de krachten die opgevangen kunnen worden
Hier lijkt een deugdelijke bout/moer verbinding aangebracht te zijn, de vraag is alleen of de bout voldoende dik is om optillen van de ligger te voorkomen. Deze twee liggers hangen al niet meer op gelijke hoogte.
Ik denk met deze 8 aandachtspunten de meeste afwijkingen met ligger borgingen wel beschreven te hebben. Ik heb het dan nog niet gehad over wat tot goed/afkeur van bepaalde stellingonderdelen zal gaan leiden. Keuringen van stellingen zullen in de toekomst wel aan bod gaan komen maar nu nog even niet.
Moraal van het verhaal:
Probeer gewoon nuchter na te denken wat eventuele risico's kunnen zijn bij een niet juiste wijze van liggers borgen. Vind je de risico's onaanvaardbaar groot dan zou ik er maar wat aan doen.
met vriendelijke groet,
Frans Hardus
Geen opmerkingen:
Een reactie posten