Uitgangspunten zijn altijd:
-Een pallet is gemaakt om op de klossen te worden geplaatst.
-Planken van een pallet staan standaard altijd haaks op de liggers.
-Oversteek van een pallet is gemiddeld niet meer dan 50 mm.
-Voor andere type lastdragers zijn de uitgangspunten in principe gelijk.-
Afwijken van een norm mag altijd als:
"op een andere wijze de gelijke veiligheid gegarandeerd kan worden".De oude en ook de nieuwe norm geven het onderstaande aan:
Doel is om pallets op of zo dicht mogelijk bij de klossen op de liggers te plaatsen om onderstaand effect te voorkomen.
Op onderstaande foto staat de pallet weliswaar op de klossen maar had deze een kwart slag gedraaid moeten staan waardoor de planken van de pallet haaks op de liggers hadden gestaan.
Als deze pallet zo in de stelling had moeten staan dan hadden er of 3 diepte-liggers onder geplaatst moeten worden (onder de klossen) of er had een vlonder / rooster / gaaslegbord gebruikt kunnen worden. In ieder geval had de pallet ondersteuning moeten hebben.
Op bovenstaande 2 foto's is heel goed te zien dat het (nood)lot getart wordt, een pallet met betonwaren weegt al snel meer dan 1000 kg en die druk wordt alleen op een paar planken uitgeoefend ?? Ook op de andere foto is goed te zien hoe groot de druk op de palletplanken is.
Als diepteliggers goed liggen dan worden zware pallets met 3 van deze profielen ondersteund, lichtere pallets vaak maar met 2. Dit zou afhankelijk moeten zijn van de kwaliteit van de planken van de pallets maar vaak wordt daar niet of onvoldoende naar gekeken. Ook wordt er vaak niet over nagedacht of diepteliggers vast moeten komen te liggen of juist los moeten liggen of misschien wel als een raamwerk aan elkaar gelast moeten zijn. Aan te raden is altijd om voor aanschaf van welk type lastdrager ondersteuning dan ook eerst een aantal mogelijke opties te testen.
De linker pallet wordt op de juiste wijze ondersteund maar bij de rechter pallet ligt de diepteligger naast de pallet en heeft daar natuurlijk geen nut. (nu maar hopen dat de pallet gelijkmatig beladen is want anders zou die ook kunnen kantelen)
Hier is gekozen om er een gelast raamwerk van te maken, verschuiven kan niet meer maar bij gebruik van standaard pallets zou dit een oplossing kunnen zijn die vrij grote zekerheid over veilige lastdrager plaatsing geeft.
Vrije ruimte tussen ondersteuningen en de planken van de vlonder
Als de vlonders niet sterk genoeg zijn om puntbelastingen op te vangen zijn deze te ondersteunen. Let wel op dat er, zoals in de foto hierboven te zien, extra klampen worden geplaatst om de planken daadwerkelijk te ondersteunen.
Wat bredere stalen platen kunnen natuurlijk ook voor ondersteuning zorgen, alleen nooit vastlassen aan dit soort dunwandig materiaal. Draagvermogen van de liggers wordt aangetast alleen niemand weet exact hoeveel.
Er wordt veelal gedacht dat als er maar eenmaal vlonders in de stellingen liggen er niets meer kan gebeuren. Soms geven vlonders zelfs alleen maar "schijnveiligheid". Ook hier weer geldt eerst testopstelling maken en alle voor- en nadelen bekijken en bespreken voordat er tot aanschaf wordt overgegaan.
Hieronder wat voorbeelden van schades aan vlonders met alle risico's van dien:
Verschuiving van een plank waarschijnlijk door het schuiven van een pallet over de vlonder
Verschuiving van veel planken waarschijnlijk door met een pallet tegen de vlonder aan te rijden. Dit kan gebeuren door de pallet niet hoog genoeg te heffen.
Door puntbelasting van balkjes (i.p.v, planken) van zware pallets met een geringere diepte wordt het gewicht niet over meer planken verdeeld maar op een plank uitgeoefend. Daar kunnen de veer-groef verbindingen helaas niet tegen. Zie ook de foto hieronder.
Er moet altijd, liefst vooraf) worden nagedacht hoe gewichten op de ondersteuningen komen te staan.
Zoals op de 2 foto's hier boven te zien is dat in deze 2 gevallen niet helemaal gelukt.
Op de bovenste van deze twee is te zien dat door het gewicht, waarschijnlijk in combinatie met de wijze van pallet plaatsing, er een plank van de vlonder is gebroken, de pallet zal scheef wegzakken en moeilijk uit de stelling te halen te zijn en met wat pech vallen er ook producten van de pallet.
Op de foto hier boven is de doorbuiging te zien van een gaaslegbord, dit type legbord wordt veelal gebruikt in situaties waar er een sprinkler installatie aanwezig is en palletondersteuningen meer dan 50% doorlaatbaar moeten zijn. Je moet natuurlijk wel overleggen met de leverancier hoe de krachten op de legborden uitgeoefend gaan worden om doorbuiging zoals hier te voorkomen.
In het geval de stelling niet de juiste diepte heeft om de pallet op de klossen te ondersteunen zijn er ook wat creatieve oplossingen denkbaar.
Bijvoorbeeld door roosters door te laten steken (maar dan wel ver genoeg zodat de pallet op de klossen kan komen te staan). Let bij gebruik van roosters wel op het maximale gewicht dat er op deze wijze op geplaatst mag worden en zorg er voor dat de roosters goed vastliggen.
Een andere methode is om de de volledig gesloten of zoals in dit geval de gedeeltelijk doorlaatbare vlonder aan voor- en achterzijde te laten oversteken. Hierbij is het wel van belang om te kijken of de stellingen ver genoeg van elkaar vandaan staan in de diepterichting zodat pallets veilig geplaatst kunnen worden zonder de pallet van het volgende gangpad te raken. Een tweede zaak van groot belang is het testen of de planken van de vlonders sterk genoeg zijn. op de foto hierboven zie je dat dat niet overal het geval is.
Op deze foto is goed te zien dat de pallets elkaar in de rug van de stelling raken, feitelijk is hier de rugafstand onvoldoende en zou bij stoten van de ene pallet tegen de ander eventuele losse producten kunnen vallen.
Het gaat ook wel eens niet goed, hier onder een voorbeeld:
Als we te maken hebben met magazijnen met sprinklerinstallaties (automatische blusinstallaties) dan kunnen de eerder besproken roosters, gaaslegborden en open vlonders worden gebruikt. Bij het gebruik van open vlonders moet er wel rekening mee gehouden worden dat als deze meer dan 50 % doorlaatbaar moeten zijn de planken van de vlonders ver uit elkaar komen te liggen. Dit geeft vaak "uitdagingen" bij het plaatsen van lastdragers in de stellingen.
Samenvattend:
Dit is dus zoals het niet moet !!
En zo dus ook niet!!
Moraal van het verhaal van deze keer
Gebruik je gezonde verstand opnieuw maar nu bij het plaatsen van pallets, lastdragers met afwijkende maten of bij gebruik van stellingen met niet de juiste diepte. Ga niet over een nacht ijs maar neem de tijd om alle voor- en nadelen van de diverse oplossingen te bespreken en uit te proberen.
Een vriendelijke groet,
Frans Hardus